top of page

Как да наливате вино?


Ето как да отваряте и наливате от бутилка вино - по правилния начин.

Не е нужно да вадите специалната чаша за дегустация, за да поднасяте вино като професионалисти.

Достатъчно е просто да овладеете няколко трика от арсенала на сомелиерите - и дори най-тромавите от нас (да, и ние сме хора, случва се!) ще се научат да отварят и наливат бутилка вино с увереност.

Първо се подгответе.

Освен бутилката и подходящите чаши, ви е нужен хубав тирбушон, както и елегантно сгъната салфетка с овлажнен ъгъл. (Слагането й върху ръката може да изглежда твърде формално, но със сигурност е удобно.) И преди да се доближите до масата, проверете температурата на виното.

Готови ли сте?

Тогава продължаваме.

Застанете вдясно от госта.

Не поставяйте бутилката на масата, за да я отворите — дръжте я здраво в една ръка, с етикета обърнат към госта.

С другата ръка поставете резачката точно под долния ръб на устието на бутилката, там, където тя опира в гърлото й.

Използвайки стабилен натиск на острието на резачката, срежете фолиото около бутилката с едно или две гладки разреза, без да завъртате бутилката. После разположете острието паралелно на срякването, издърпайте фолиото нагоре отново с едно-две гладки движения, за да го отхлабите, и накрая го махнете с ръка.

В идеалния случай капсулата би трябвало да се свали цяла. (Първоначално това е доста неловко, докато не свикнете и не се превърне във ваша втора природа.)

С влажния край на кърпата, избършете гърлото на бутилката.

Пъхнете тирбушона в центъра на корковата тапа и въртете стабилно надолу, отново без да въртите бутилката, докато не влезе почти изцяло (ако го пъхнете напълно, има риск да пробиете долния край на тапата — и тя ще изглежда неугледно).

Опрете по-широката вдлъбнатина на накрайника на тирбушона върху устието на бутилката и бавно започнете да вдигате, докато тапата не е малко повече от наполовина извадена; с по-малката, долна вдлъбнатина повторете процеса, за да извадите тапата изцяло (и безшумно). Избършете края на тапата.

Държейки бутилката в дясната ръка с етикета все още обърнат към госта, започнете внимателно да изливате от виното в чашата. Внимавайте бутилката да не докосва ръба на чашата.

Точно преди да отдръпнете бутилката, я завъртете бързо на четвърт оборот с китката, после я наклонете назад до изправена позиция, за да избегнете капки. Избършете отново устието на бутилката.

Ако виното трябва да бъде охладено, поставете бутилката в кофа с лед, пълна донякъде с ледени кубчета и студена вода — но не се колебайте да я извадите оттам, ако започне да става твърде студена.

За финал: можете да използвате декантер за аериране на млади, танинови червени вина; за премахване на седименти от по-стари червени вина; или просто защото декантерите изглеждат атрактивно. Но това е съвсем отделна тема, която заслужава да я разгледаме по-подробно в бъдеще.


Подбрани публикации
Постове
Архив
Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page